Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ

Smear tarama testi ne zaman yapılmalıdır?

Smear test yaptırma aralığı nedir?

Smear testinin nerede yaptırılır ve ücreti nedir?

Rahim ağzı kanserinde erken tanı bulguları nelerdir?

Rahim ağzı kanserlerinde en sık görülen belirti, “postkoital kanama” yani beraberlik sonrası, çoğu kez leke şeklinde olan kanamadır. Bunun dışında, kanlı akıntı, bel ve kasık ağrıları, alt bölümde dolgunluk hissi, kanlı idrar veya dışkı, zayıflama, halsizlik, kansızlık gibi belirtiler olabilir. Ancak bu belirtiler olduğunda çoğu kez hastalık maalesef ileri evredir.

Erken evre rahim ağzı kanserlerinin en sık görülen semptomu hiçbir belirti olmamasıdır. Bu nedenle cinsel aktif olan kadınlarda, düzenli smear tarama testleri yapılmalıdır. Gerekli olan kadınlarda ise bu kansere neden olan, HPV tarama yapılmalıdır.

Rahim ağzı kanserlerinin oluşumu 5-15 yıl sürer ve önce kanser öncesi bulgular olur. Kanser öncesi bulgular, önem sırasına göre, ASCUS, ASC-H, Low grade SIL, High grade SIL, CIN 1, CIN 2, CIN 3 diye adlandırılır. Bunların hiç biri kanser demek değildir ve ileri araştırma, takip ve tedavi gerektirirler. Bu nedenle düzenli smear takibi yapılan kadınlarda, rahim ağzı kanseri oluşmadan veya oluşursa çok erken evrede teşhis konulabilir. Düzenli tarama yapılmayan ülkelerde, HPV ve rahim ağzı kanseri daha az görülmekle beraber daha öldürücü olmaktadır. Halbuki daha çok cinsel partneri olan kadınların olduğu ama düzenli tarama yapılan gelişmiş ülkelerde, hem HPV hem de rahim ağzı kanserleri ve kanser öncesi doku değişimleri daha fazla olmasına rağmen çok daha az öldürücüdür.

Sonuç olarak düzenli smear testi yapılması önerilir. Bir kadın 3 yıl üst üste smear testi yaptırır üçü de negatif çıkarsa ondan sonra testi 3 yılda bir yaptırabilir. Eğer yüksek riskli grupta olmayan bir kadında, HPV tipleme testi negatif çıkarsa, tekrar 5 yıla kadar teste gerek olmayabilir. Smear testi, parça almak değildir ve asla ağrılı olmaz. Muayene sırasında yumuşak bir fırça ile rahim ağzından sürüntü alınır. Ülkemizde bu tip tarama testleri, “KETEM” adlı kuruluşlarda ücretsiz yapılır ve şüpheli ya da pozitif çıkarsa, kadın doğum uzmanlarına yönlendirilirler.

Sağlıklı ve mutlu kalın.

Prof Dr Ali ERGÜN

Perinatoloji Uzmanı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Sağlığınızı İyileştirmeye Hazır mısınız?

Unutmayınız ki sitedeki bilgiler sadece genel amaçlı yazılardır. Teşhis ve Tedavi için lütfen Uzman Hekiminize başvurunuz.